18 November 2009

Un week-end à Montréal et Ottawa

I torsdags var vi uppe i ottan för Montreal ligger inte runt hörnet och här skulle inte slösas bort någon tid. Det var fem trötta men förväntasfulla tjejer som lämnade Waterloo strax efter kl. 7. Tina körde den första halvan (4 timmar) och i baksätet sov de. Jag har ju lite svårt att sova i bilar jag så ingen sömn för min del. Jag körde den återstående "biten" in tll Montreal(ytterligare 4 timmar) och resten av bilen sov, alltså inte själva bilen utan de i....Motorväg; raka tråkiga vägar så roligare har man ju haft, men det hela gick bra och strax efter 3 var vi framme. Montreal är fint och väldigt Europeisikt i sin stil. Gator, torg och byggnader är som tagna från min hemkontinent. Jag gillade allt med Montreal: shoppingen, vänligheten, restauranger och cafeer, sevärdigheterna och parkerna men icke det faktum att de BARA pratar franska. Montreal ligger i provinsen Quebec, den fransktalande delan av Kanada och här är allt på franska. Menyer, skyltar, intruktioner ja allt. Ett smart drag av oss engelsktalande var att ta med Ilknur från Frankrike:) Ilknur är underbar och blev än mer älskad under våra tre dagar i Montreal, hon översatte allt åt oss. Det är frustrerande att inte förstå det är ett som är säkert.
Montreal har 3,5 miljoner invånare medan Ottawa är av det mindre slaget med närmare 1 miljon invånare. Så Ottawa kändes litet när vi kom dit. Vi behövde inte åka tunnelbana eller buss utan kunde enkelt gå mellan våra olika turistmål. Drottning Victoria valde Ottawa som huvudstad för att staden ligger bra mellan provinserna Ontario(där jag bor) och Quebec. men framförallt för att staden ligger på ett behörigt avstånd från den Amerikanska gränsen. Denna enorma granne i syd som Kanada genom alla år fruktat och tvingats sammarbeta med. Staden var alltså inte den naturliga staden nummer 1 i Kanada utan valdes av drottningen att bli så. Parlamentet är vackert och mäktigt och här finns alla monument och museer.

På gränsen till Quebec. Bienvenue!

Tokigheter i en fin trädallé

Hela gänget utanför Kanadas störst kyrka: Oratoire Saint Joseph. Jag tyckte att det kändes bra att besöka en plats där man inte gjorde annat en hedrade denna beundransvärda man som utan att tveka tog Guds son under sina vingar. Ett annat öde hade man helt klart önskat sig än att bli styvfar till Jesus och buksvåger med Gud.....ja eller hur det nu gick till. Kul för Josef att någon uppskattar allt det han gjorde!

Den fina parken Mont Royal. Vädret var verkligen underbart.

Vi besökte den olympiska byn från sommar OS 1976. Vi tog oss en lite tur upp i tornet som man kan se på bilden, ja det som lutar...

Tornet är världens mest lutande torn tätt följt av lutande tornet i Pisa.

Fin utsikt över staden. Vi faccinerades av hur alla de höga byggnaderna och skyskraporna var centrerade till down town, det riktigt city. Runt omkring city var husen låga och det enda som stack upp var kyrktornen.


Jag gick och funderade på varöfr de olympiska spelen kändes bekanta. Jag menar jag var inte född, pappa var blott en liten tonåring så varför klingade det bekant?
När jag gick runt och kollade på alla dessa monument över vilka som tog medaljer i mästerskapets alla grenar så gick det upp ett ljus.....


Detta var det OS som Ander Gärderud vann guld på 3000 meter hinder.....såklart....


Montreal är en riktig party stad så här är ett litet snällt party kort med tanke på vissa känsliga läsare..... Det obligatoriska gruppfotot. För er som hänger med i vampyr världen så kan ni även se två bilder på Edward flankera bredvid flickorna. Helt enkelt flickor i väntan på New Moon.


När man besöker Ottawa så måste man prova deras speciella delikatess vis namn Beavers tail, bäver svans......


Det var helt klart godare än vad det låter.
Det känns verkligen helt logiskt att ha en dinosuarie som symbol för ett växt och djur museeum. Det tycker i alla fall Ottawa bor.....vi tyckte att det kändes lite läskigt.

Bakom oss kan man skåda Parliment Hill.


Som såg ut så här på lite närmare håll.
Vi knackade på och gick in och de tog gladeligen emot oss....


The National War Memorial. Här håller man varje år en stor cermoni på Rememberance day.

Fortfarande några popy kvar från tidigare i veckan.

Skräll...
There is always some construction.

Vem det än var som kom på att ställa en gigantisk spindel framför Art museeum så var det ett bar drag.Lägg märke till hur roligt vi och barnen har med den galet stora spindeln.

Cathedral- Basilica of Notre Dame.
Vi smög oss in för att lyssna på den franska söndagsmässan( jätte intressant) och denna kyrkan är en av det vackraste jag sett. Den var så bedårande, ljus och fin.

En stor daglig marknad i Ottawa.

Hela helgen bjöd på god mat i mängder.

Tiden bara springer iväg...bara två veckor till exam period, sen tre veckor och sen är jag hemma. När hemresan närmar sig så börjar man helt automatiskt att längta hem samtidigt som man börjar bli vemodig över att lämna allt och alla.Jag ska verkligen göra mitt bästa för att njuta av mina sista fem veckor i Kanada.

No comments:

Post a Comment