25 February 2012

En gammal, gammal tidning

I torsdags så hade en av mina elever med sig en gammal tidning från 1932. Tidningen hade hans familj hittat då de hade brutit upp sitt köksgolv. Bara det en häftig historia. Oj så roligt vi fick med denna tidning och vad den inspirerade till lärorika diskussioner och funderingar i matte, historia, samhällskunskap och svenska. Vi gissade på vad tidningen hade kostat och hur många tidningar från 1932 vi skulle få för vad vi idag betalar för en dagstidning. 10 öre kostade den då, 1932. 12 kr kostar den idag, 2012. Så alltså 120 tidningar. Är andra saker i dagens samhälle 120 gånger dyrare?
Tidningen bjöd på en lång artikel om Hitler och hur han satt i förhandlingar med andra tyska partier vilket ledde diskussionerna in på andra världskriget, hur människor onda som goda kommer till makten och om Hitler verkligen är död.
Vi läste en notis om att man i Stockholm hade tagit fast tjuvar som hade stulit gipsfigurer. Vi skrattade åt språket och förundrades över hur poliserna arbetade med sabel och utan tekniska kommunikationsmedel. Vi skrattade åt textraden tjuven togo till benen då han upptäckte poliskonstapeln.

Jag fastande för denna lägenhets annons som berättar att denna 2-rummare inte bara är trevlig utan också varm.

Dålig humor.

No comments:

Post a Comment