10 September 2012

Ny favorit serie

Sen ett par månader tillbaka så har jag en ny favorit serie. Downton Abbey. En brittisk serie som utspelar sig i början av 1900-talet. Handlingen utspelar sig på Downton, både i den förmögna lord familjen och bland tjänstefolket som jobbar för the lordship. Serien blandar historia och historiska händelser med personliga tragedier och framgångar. Jag känner något för alla karaktärer. Vissa är skapade för att man ska hata och förakta dem och andra för att förtjäna ens medkänsla och omtanke.
Sen har vi Lady Grantham som är något utöver det vanliga. Hon spelas av den fenomenala och skickliga Maggie Smith. Lade Grantham är av den gamla skolan. Å ena sidan håller hon hårt på traditioner och att saker ska vara så som de alltid har varit samtidigt som hon är brutalt ärlig och mån om att hennes nära och kära till varje pris ska må bra. Hon må vara gammal och grå, men ändå en färgklick i familjens vardag. 
 Den bästa scenen med Lady Grantham är när hon på besök hos kusin Matthew Crawley sätter sig i en snurrstol. Denna första upplevelse av en stol som rör sig får henne att bli både förvånad och arg. Matthew vill imponera lite och berättar att stolen är designad av amerikanen Tomas Alva Edison. Lady Grantham uttrycker sig då enligt följande : Why does every day involve a fight with an American?   

Älskade Lady Grantham och Downton Abbey! 

No comments:

Post a Comment