28 November 2011

Julmarknad I

I lördags var det dags för årets första julmarknad. Vi var 4 tjejer som alla premiärbesökte Gunneboslotts julmarknad. En fin, mysig och väldigt traditionell sådan. Man fick den genuina och harmoniska känslan så fort man klev in på slottet.
Den tjusiga toaletten

Clara visar vad hon kan :)

Tess handlar fin fina koppar.

Söta små tomtar

Fika time

Vackra Gunneboslott

26 November 2011

Det var det här jag köpte

Jag vet att ni är några stycken som har väntat och undrat vad det var som jag för ett par veckor sedan beställde och fick hem i ett paket. Här har ni svaret. Jag beställde ett gäng vykort på Mamma Mu och Kråkan. Två väldigt viktiga figurer från min uppväxt. Jag beställde korten för att jag håller på att fixa i ordning en tavelvägg. Det ska vara foton och bilder av sådant som representerar mig eller bara gör mig glad. Olika typer av ramar i olika storlekar. Jag tror att det kommer att bli mycket fint när det väl är färdigt.

Det Mamma Mu kort som ska upp på väggen.

25 November 2011

Min egna lilla mix

Fredag = fredagsmys. Jag bestämde mig tidigt i veckan att idag skulle bli en enkel lugn hemma kväll helt för mig själv. Viktigast då är maten. "Vad ska jag äta på fredag?"tänkte jag redan i tisdags. Igår kom jag på att jag ville ha en liten mix av spanskt, italienskt, en stor sallad och så Isses ungspotatisar. Oj va gott det blev och vad mätt jag är. Innan maten hann jag med att julpynta, stryka och bara plocka iordning lite här hemma. Nu sitter jag i soffan och bara njuter av säsongspremiären av På Spåret. Underbara fredagskväll!

24 November 2011

Från gammalt till nytt

I lördags gjorde jag ett riktigt kap. Jag köpte en adventsljusstake för en tjuga. Japp du hörde rätt. En Selma fick jag betala och inget mer. Det är vad det kostar om du tittar in på Kommersen. Ljusstaken var röd och fin. Det enda lilla problemet var de plastiga små ljus manschetterna. Dock inget svårlöst problem. Bort med det plastiga och på med nya röda sidenband och vips har man en ny adventsljusstake.
Min "nya" fina ljusstake.

23 November 2011

Nu ble de svart

06:58
Jag anländer till min hållplats. Det är regn och rusk. Spårvagnen ska komma in kl. 07:03. Det är ganska mycket folk vid hållplatsen. Alla står och trycker under de två kurerna som finns på min hållplats.
07:01
Alla gatlysen slocknar. Det blir väldigt mörkt. Alla ser sig omkring och det går i mörkret höra hur alla gör sitt frågande ansiktsuttryck. Så där står vi i regnet och mörkret och undrar varför lamporna släcktes och vem det var som gjorde det. Min fantasi skenade genast iväg till den karaktär som jag just nu är som räddast för.....Sylar.
07:03
Spårvagnen kommer och lyser upp våran morgon. Tack för det!

Årets pepparkaksbak

För snart en vecka sedan var det dags för årets pepparkaksbak. Degen hade länge och väl legat i min kyl och göttat till sig. Oj va taggade vi var. Det skulle drickas glögg, skrattas, lyssnas på julmusik och bakas. Och så kan jag väll också säga att det blev. Vi hade väldigt mysigt och roligt. Det enda som inte riktigt gick vår väg var själva bakandet för det visade sig att vi hade varit lite för ambitiösa med kryddorna då vi gjort själva degen. Lite för mycket kryddor som vi trodde skulle leda till mycket godare smak ledde istället till en mycket torrare deg. Så vi fick verkligen kämpa för våra pepparkakor. De vi fick till blev utan tvekan goda. Inte så vackra men förtjusande goda. Så vi känner oss ändå nöjda.
Årets juldelikatesser. Saffrans skorpor och pepparkakor.

Bagare nr. 1

Bagare nr. 2

Bagare nr. 3 och 2 smakar visst lite på degen.

21 November 2011

En stolt fröken

Vi har grammatikveckor med den äldre gruppen elever som jag jobbar med. Grammatik är som alla vet en ganska invecklad historia och inget som man lär sig över en natt. Det finns många regler och ännu fler undantag. När vi förra veckan jobbade med substantiv och skulle lära oss att förstå skillnaden mellan konkreta och abstrakta substantiv fick jag en helt fantastisk kommentar. En 12-årig pojke hade lite svårt att förstå skillnaden mellan konkret och abstrakt och jag försökte förklara om och om igen. Jag sa något i stil med "Det konkreta substantivet kan du se och ta på. Du kan se hur det ser ut och de flesta vet hur det ser ut och fungerar. T.ex. bord, flicka, hus. Ett abstrakt substantiv kan du inte ta på och du vet inte hur det ser ut eller fungerar. Ingen kan riktigt förklara det eller beskriva hur det fungerar. T.ex. moln, kärlek, känsla." Eleven satte sig själv en stund och jobbade sedan kom han strålande som en sol till mig och sa:
"Nu tror jag att jag förstår. En man, det är väll ett substantiv?"
" Ja, en man är ett substantiv" svarar jag.
" Det är ett abstrakt substantiv för dig Anna" svarar eleven och börjar förnöjt skratta.
I det här läget skulle jag kunna ha reagerat på 1000 olika sätt. Alltifrån irriterad och upprörd till generad och skamsen. Men istället kände jag mig så nöjd, som att jag hade lyckats som pedagog. Uppenbarligen hade den eleven nu förstått skillnaden mellan ett abstrakt och ett konkret substantiv samtidigt som han visade att han kunde behärska ironins konst. Jag log ikapp med hans nöjda fnissningar. Grabben var så nöjd med själv och sitt skämt att han resten av dagen fnissade så fort han tittade på mig. Jag kände mig stolt och glad för hans skull.

Mina yngre elever gjorde mig också stolt häromdagen då de skapade denna värld utifrån hur Vikingarna såg på sin värld back in the days. De lyckades få ihop ett gudomligt Asgård, ett ståtligt Ygdrasil och färgglad Bifrost. De målade, klistrade och samarbetade. En stolt fröken stod bredvid, kastade ut idéer och höll i limpistolen.


16 November 2011

Nu har det kommit

Idag kom paketet med min beställning som jag skrev om förra veckan. Jag har inte öppnat det än men jag är övertygad om att innehållet är perfekt.
Ska nog slå till och slita upp det nu:)

15 November 2011

Reunion

Oh vilken helg vi har haft! Jag har haft 3 av mina absoluta favorit tjejer här. Systrarna EE och så Isse Pisse. Nu är dom ju i och för sig inte så märkvärdiga en och en men som grupp gör dom väldigt bra:) Vi har fikat, promenerat, varit på loppis, spelat spel, varit på aw, ätit godis, dreglat över Gosling, skrattat, ätit värsta goda brunchen, babblat, festat och dansat hela natten lång. Det har varit så avslappnande och roligt att bara ha dem nära. Jag mådde så bra av deras sällskap att jag ska jobba stenhårt för att vi ska ses snart igen. Men inte i december för det är en busy månad som det är. Så det får helt enkelt bli i januari.
Middag, spel och fest hemma hos Em. Mysig, roligt, lite tokigt och gott.

Den äldre av systrarna på den helt magiskt goda brunchen. Tänk att det blev så bra till slut:)
Vi ses snart igen!

10 November 2011

En vanlig torsdag i november

Nybakat bra och en kräftsallad smakar mums så här på torsdags kvällen. I morgon är det fredag och bara det är bra i sig men ännu bättre blir det för att flickorna kommer. Oh va roligt vi ska ha!

09 November 2011

En liten beställning

Nu gjorde jag precis en liten beställning över nätet. Smidigt och enkelt. Jag tänker i detta nu inte avslöja vad det är jag har beställt. Det jag har beställt ska sättas upp på väggen och ta min ofärdiga tavelvägg ett steg närmare perfektion. Bara jag tänker på det lilla paketet så luktar det barndomsminnen. Två fantastiska figurer som gjorde min barndom lite roligare. Jag kan inte annat än le bara jag tänker på dem. Snart kommer du förstå vad jag menar:)

06 November 2011

Min nya kompis Elmer

I veckan så träffade jag för första gången Elmer. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så är det där första mötet väldigt magiskt och jag och Elmer verkligen fann varandra. Jag ville aldrig lägga ner honom och han trivdes bra i min famn. Han var så liten, söt, nöjd och mysig.
Vi hade en jättehärlig kväll tillsammans; jag, Elmer och Sandra.

En sån glad liten kille.

En vecka hemma på landet

Nu återstår det bara ett par timmar av höstlovsveckan och jag tror att jag för första gången har drabbats av den beryktade söndagsångesten. Den där som sakta kommer smygande mitt under söndagsmiddagen för att med en käftsmäll påminna alla arbetande människor om att i morgon ska du till jobbet igen. Efter en veckas ledigt drabbade den även mig. Ångest är ju en stark känsla och så illa är det inte, men jag känner en olustig känsla kring hur fort min lediga vecka gick. Veckan har varit så pass bra att den är svår att beskriva med ord, vilket gör det hela värre. Att denna grymma vecka är över och att det nu väntar en ny som jag inte vet så mycket om mer än att den innehåller måsten som den gångna veckan inte innehöll.Nu till min härliga höstlovsvecka hemma på landet. Den var avkopplande och skön samtidigt som jag hann med en massa. Lunch och promenad hemma hos Tessan , fika och pedagogiskt snack med höggravida Malla, kvällsmys med Sandra och Elmer, fika, prat och "hemhjälp" med Gunvor, pratstund med Maria, Isak och Ida, kvällsmat, lek och bebismys med Leia, Hanna och Nemi, trädgårdsfix med mamma, lunch och shopping med mamma, kyrkogårds-fix, middag och spelkväll med Sjöö, Helena, Joline och Martin i Norrköping, hårfix och fika med moster Helen, skogspromenad med mor, far och Zimba, middag med Lajsa, spelkväll med kusinerna och sen söndagsmys med ljuvligt god middag och farsdag firande med mamma och pappa. Så bra var min vecka.
I skogen hittade vi kantareller...i början av november.
Den lysande gula färgen syntes på lång väg

Zimba är redo för skogspromenad

Trädgårdsfix

Oj vad vi räfsade löv.

01 November 2011

Det ska börjas i tid

Det jag har gjort idag gör vissa människor väldigt glada medan andra blir näst intill förbannade. Åsikten är fri och jag kan förstå båda sidor. Men jag fattade mitt beslut för länge sedan, nämligen i somras. När jag mitt i sommaren gick igenom min frys så fann jag tre små lussekatter. Tre små glömda lussekatter .Då fattade jag mitt beslut. I år ska jag baka lussekatterna i så god tid att det hinns med att äta upp dem. Sen att det blev just idag, den 1 november, det var mer bara en slump. Känns skönt att vi väntade in november kan jag känna så här i efterhand med tanke på ur upprörda denna handling gjort vissa. Tänk om vi hade bakat i oktober......uh, jag vill inte tänka på det.

Vi lyxade till det med lite glögg till bakningen. Pepparkaksdegen ligger nu i kylen och göttar till sig.

Clara knådar lussedeg.

Våra fina lussebullar

Bläckfisken Knut...som senare blev en fläta.
Ett helt gäng med lussebullar, en fläta och en maffig pepparkaksdeg vad var vi hade när vi vara klara.