29 September 2011

Matlandet Sverige

I det här landet är köttet billigt, limpan plastad, kocken stjärnad, bonden bortglömd och mjölken helig. Så inleder det här gänget varje avsnitt av Landet brunnsås.

Serien må innehålla en del trams ala Schyffert och Haag men den innehåller också mycket tänkvärt. Om mat och matvanor i detta avlånga land. Under den halvtimme som varje avsnitt varar så bjuds du på skratt, ny kunskap, förvåning och både fascinerade och intressanta insikter och lärdomar.

28 September 2011

Bokmässan var en riktig hit

I förra veckan besökte jag Bokmässan i Göteborg för första gången. Jag gillar mässor och har under flera år tänkt att bokmässan vore nog en mässa för mig. Tanken och längtan om att infinna mig på bokmässan har aldrig varit så stark att jag skulle färdas från Mjölby eller Karlstad. Men nu när jag bor i Göteborg så känns det givet. Förra hösten hade jag lyckats boka in annat och missade mässan men i år hade jag tidigt kollat upp vilka datum den skulle äga rum. I fredags eftermiddag var jag där tillsamman med ett par andra mäss- och/eller bokälskande människor. Jag gillade hela grejen måste jag säga. Att strosa runt bland montrar fyllda med böcker. Stanna upp en stund och lyssna på en författare. Äta gratis godis och få små presenter(dock i reklam syfte, jag vet) Hålla i, titta på och bläddra i alla möjliga tänkbara böcker. Allt detta bidrog till en mycket härlig eftermiddag. I efterhand kan jag komma fram till att jag hade kunnat spendera en hel dag, om inte mer, där inne.
Lindström och Schyffert fick folk att stanna upp då de pratade om sin bok.
Vi bestämde att vi måste se deras show nu till våren.

Denna bilden tog jag till mamma men sen glömde jag att skicka den. Så här mamma: Varsågod en bild på Skavlan.

27 September 2011

Världens mest underskattade pålägg

Vissa pålägg anses vara vardagliga men ändå goda och smakrika. Andra anses lyxiga, exotiska och för dyra för en vanlig tisdag. En del är regionala eller nationella och andra globala. Många är de som är älskade och världsligt omtyckta. Sen finns det ett pålägg som jag tycker är lite bortglömt och underskattat. Jag kan komma på mig själv komma gående i mataffären och sen plötsligt haja till då jag får syn på det "men gu jag hade nästan glömt att det fanns" tänker jag för mig själv och plockar med ett stort och nostalgiskt leende upp en förpackning. För genast minns jag hur mina barndoms fingrar luktade när jag precis hade dragit bort skinnet och lite försiktigt "tappat" ner det till våran lilla tax som förväntansfullt stod där bredvid min stol. Mamma märkte aldrig att det var Bio, vår hund, som åt upp korvskinnet och inte jag. Ja eller... I vilket fall som helst så växte jag upp på prickig korv mackor och Bio på prickig korv skinnet. Jag tycker fortfarande inte om skinnet, men Bio finns inte längre så nu måste jag äta upp det. Skinn eller inte, prickig korv är ett gott och underskattat pålägg. Det är smakrikt, lyxigt, exotiskt(om man kommer från Peru kanske) men inte så dyrt. Sen har det ett grymt namn. Ett roligt och beskrivande namn som berättar precis vad det är man äter.

21 September 2011

USA it is!

Efter månader av prat, veckor av velande och dagar av biljettletande är resa nu äntligen bokad. Jag kommer fira nyår på andra sidan Atlanten och detta med den underbara fröken Bäck. 11 dagar av the American dream, 11 dagar av nya upplevelser...I can´t wait!

Nu börjar det

På jobbet har vi tema höst och genast blir den annars så gråa, blöta, kalla, mörka och instängda hösten väldigt intressant. Barnen har så mycket funderingar som inspirerar mig till att se nya delar och infallsvinklar av hösten. Idag när jag kom hem och tittade ut på grannhusets innergården så fick jag ett riktigt bevis på att hösten är här. Trädet sprakade av färger och under det gick det två barn och sparkade i löven. Fint och rofyllt!

19 September 2011

Han är tillbaka

Fredrik Skavlan, kung av Sverige och Norge, är tillbaka och jag känner mig hel. Hel och fullständig och redo för ännu en höst.

18 September 2011

VITTRA:LIVE

I fredags var det Vittradagen men tema Vittra:Live. Mycket bra anordnat och väldigt roligt! Ett nytt inslag för i år var att vi fick välja mellan olika föreläsningar. Föreläsningar som skulle inspirera, motivera och sätta våra tankar i rullning. Och det kan man verkligen säga att de gjorde.
Våra festivalpass

Dagens bästa föreläsning med Micke Gunnarsson

Bra föreläsning med två tjejer från förlaget OLIKA

Tur att det inte gått så här långt...

Hela Vittra Mölnlycke gänget

Är det festival så är det

Kramkalas med bästa Michele

13 September 2011

NU prins charming NU

Idag har jag en sådan där trälig dag som inte ens är värd vatten. Redan imorse när jag vaknade kändes det fel. Spegeln gav ingen vacker syn, det var fortfarande mörkt ut, frukosten var smaklös och tråkig, jobbväskan var ovanligt tung, ute regnade och blåste det storm och sen var spårvagnen full. En hel dag med härliga och spontana ungar gjorde att jag glömde bort den träliga känslan som jag vaknade med. Men sen hann jag bara lämna skolan så kom den tillbaka. Så här sitter jag nu och känner mig lite trälig igen för hemma ligger det ett tusental papper på mitt golv(de ska dock in i de pärmar som jag köpte med mig hem)sängen är obäddad(på grund av den träliga morgonen)i köket finns ett diskberg och till middag ska jag äta en köttgryta med segt kött(den blev inte alls så god som jag hade tänkt) Om det nu finns en prins charmig så vore ikväll den perfekta kvällen för honom att dyka upp på sin vita, ståtliga häst och bara svepa iväg med mig. Ta mig ifrån min träliga och tråkiga tisdags värld till ett fantastiskt paradis fyllt av enbart roligheter, fint väder, glädje, god mat, lätta väskor, tomma spårvagnar, rent porslin och bäddade sängar . NU vore ett perfekt läge att dyka upp. Precis just NU.

Hur kunde jag glömma min kväll på Ekliden

Vi åt, vi drack, njöt av fantastisk underhållning och hade det så roligt tillsammans. Ekliden för mig är förknippat med just kräftskiva, och ja vi åt lite kräftor. Sen tänker jag även på dans när jag tänker på Ekliden, men så mycket till dans blev det inte denna gång. Men många kära återseenden med gammalt Hargs folk som jag inte har sett på länge.
Sanna vet hur man äter kräftor hon

Fredde lus och Anna Panna

Riktigt bra underhållning

Pappa fick lite extra uppmärksamhet...tack vara avsaknaden av lugg

Två glada töser som har återvänt hem.

11 September 2011

Bye bye....(snyft)

För ett par veckor sedan såg jag The Ark för sista gången. Inte för att jag på något vis vill sluta gå på deras livekonserter utan för att de ska just sluta. De känner sig nöjda, glada och mätta och har sedan länge annonserat att 2011 blir deras sista år som The Ark. Ola Salo sa under konserten att The Ark kommer vara Sveriges snyggaste, yngsta och sexigaste pensionär. Detta må vara sant men de tar inte bort den saknad som jag kommer känna. The Ark är en grupp som jag har följt i närmare 10 år och jag har varit på 5 eller 6 livekonserter, den första när jag var 18 år. The Ark har under de här åren varit enormt duktiga på att skriva musik som berör, upprör, och berikar olikheter. Det kommer bli tomt efter The Ark.
Tusen tack för all musik och fantastiska livespelningar!

08 September 2011

Nu har det gått ett år

När det i augusti vankades kulturkalas så insåg att jag har bott i Göteborg i ett år. För mitt först minne från förra året då jag var nyinflyttad var just kulturkalaset. Ett år i bagaget och ett nytt litet kalas. I år bjöds det på Miss Li, Skrattfest(lite halv rolig)Movitz och konsert med Timo Räisänen och Göteborgs symfoniker.
Miss Li lirar piano så att det ryker

Timo och symfonikerna....mycket bra!

Skrattfesten med bland andra Betner...så där.

Bara underbart att se en så levande stad full av liv, kultur och vackra olikheter.

Vi Möts i Skogen(på riktigt)

Så här är livet i den riktiga skogen.

Underbar baddag vid Ulrika sjön.

Söt liten tass som vilar sig i det sköna gräset

Gott

En riktig favorit....röd klöver

En riktig soldyrkare söker värmen.

Underbara skogshallon

Back to the summer - Vi Möts I Skogen(festival)

Det här var så trevligt och grymt att det är svårt att beskriva. Vi Möts i Skogen är en liten, liten musikfestival som anordnades för första gången för två år sedan. Det var ett gäng Mjölby killar med anknytning till Hargs skogarna som skulle vilja ha en musikkväll för vänner, bekanta och musikälskare. Tyvärr så missade jag det då. Efter ett års uppehåll var det så dags igen. Ingen tvekan, jag skulle dit. Oh vilken eftermiddag och kväll det blev. Grymt! Bra musik, välordnat, en massa härliga återseenden med gamla klasskompisar och god mat och dryck.
Ett par vanliga, normala besökare.

En riktigt lokal förmåga i form av fröken Bjuremark.